E-Bülten

Türkiye’de İkamet Etmeyen Şirket Yetkilisinin Durumu

Türkiye’de İkamet Etmeyen Şirket Yetkilisinin Durumu

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu uyarınca yeni düzenlemeler getirilmiş ve bu düzenlemeler kapsamında yabancı tüzel kişiler Türk hukuknda öngörülen tüm şirket türlerini kurabilme, Türkiye’deki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirlerini yurtdışına serbestçe transfer edebilme, devletin sağladığı yatırım teşviklerinden yararlanabilme gibi yerli yatırımcıların sahip oldukları imkanların tümünden yararlanabilmektedirler.

Atamanın gerçekleştirilmesi akabinde müdür ya da temsilciye imza sirküleri düzenlenir.

4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu uyarınca bir ayrıma gidilmiş bazı şirketler için yabancı ortağın çalışma izni alması zorunlu kılınmış, bazı şirketler için bahsi geçen şart aranmamıştır. Türk kanunlarına göre kurulmuş olan limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü, anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi  ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin yönetici olan komandite ortağı olan yabancıların çalışma izni alması gerekmektedir. Türk kanunlarına göre kurulmuş anonim şirketlerin yurtdışında bulunan yönetim kurulu üyeleri ile diğer şirketlerin yönetici ortaklarının çalışma izni almasına gerek yoktur. Bu kişiler için çalışma izni muafiyeti söz konusudur.

Şirket yetkilisine imza sirküleri çıkarılması için iki yöntem mevcuttur. Bunlar;

Yabancı gerçek kişinin imza sirküleri alabilmesi için öncelikli olarak Vergi Dairesi’nden potansiyel vergi kimlik numarası alması gerekmektedir. Vergi dairesinde potansiyel vergi kimlik numarası çıkarılması sırasında Türkiye’de bir adres bildirimi yapılması önem arz etmektedir.  Burada bahsi geçen adres bildirimi şirket adresinin Türkiye’de bir adres olarak bildirilmesidir. Daha sonrasında imza sirkülerinin çıkarılacağı ilgili Noterliğe TTSG sureti ve sicil tasdiknamesi belgelerinin ibrazı akabinde imza sirküleri çıkarılabilir.

Yabancı ülke makamlarınca düzenlenen imza beyanlarının apostil işleminin yapılması ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte Ticaret Sicil Müdürlüğüne verilmesi ile de mümkündür.

Peki CEO bankacılık işlemlerini nasıl takip edecektir?

Şirket banka işlemlerinin yürütülmesi şirket yetkilisinin imza sirküleri çıkarması sonucunda Şirket yetkilisi tarafından yapılabilir. Ancak ilgili imza sirkülerinde şirket yetkilisinin bankacılık işlemlerine ilişkin olarak tüm yetkilerinin açık açık yazılması gerekmektedir. Şirket yetkilisinin Türkiye sınırları içerisinde yer almadığı durumlarda ise şirket nezdinde finansal açıdan yetkili başka çalışanlar olması halinde onların da imza sirkülerinde bankacılık işlemlerine ilişkin özel yetkisi olması şartıyla bankacılık işlemlerini kendileri de yürütebilirler.

Bir diğer yöntem ise şirket banka işlemlerinin yürütülmesinin vekaletname ile yetki verilen bir kişi üzerinden ilerlemesidir. İlgili tüm bankacılık işlemlerini yapmayı kapsayan detaylı bir vekaletname ile banka hesabı açılması ve devamındaki tüm bankacılık işlemlerinin yürütülmesi mümkündür.