"Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMMye sunuldu.
İlgili kanun teklifi ile Bakanlık ibareleri Kentsel Dönüşüm Başkanlığı biriminin kurulmasıyla Başkanlık şeklinde değiştirilmiştir. Riskli yapıların yıktırılmasında Bakanlığa verilen görev ve yetkiler de bundan sonra Kentsel Dönüşüm Başkanlığınca kullanılacak.
Hasar tespit raporlarına dayalı olarak tesis edilen idari işlemlere karşı açılan iptal davalarında İYUKa eklenecek maddeyle yeni usuller getirilmiştir. Şöyle:
Yürütmenin durdurulması talebine ilişkin olarak verilen kararlara itiraz edilemeyecek.
Keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi bakımından süreler kısaltılmış. Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gereken hallerde, dosyanın tekemmülünden itibaren on beş gün içinde keşif yapılacak. Ayrıca, tarafların hak ve menfaatlerinin korunması bakımından zorunluluk bulunması halinde mahkemece ilk incelemeyi müteakip, savunma beklenmeksizin derhal keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına imkân tanınıyor.
Duruşma yapılması mahkemenin takdirine bırakılmış; davaların dosyanın tekemmülünden veya ara karar, keşif, bilirkişi incelemesi ya da duruşma yapılması gereken hallerde, bunların tamamlanmasından itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanması gerekecek.
İstinaf yoluna başvurma ve istinaf dilekçelerine ilişkin ilk inceleme süreleriyle (10 gün) istinaf dilekçesine cevap verme süresi (15 gün) kısaltılmış.
İki farklı yargılama usulüne tabi davaların birlikte görülmemesi için tam yargı davaları ile bu madde kapsamındaki iptal davalarının birlikte görülemeyeceği hüküm altına alınmış.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış olan davalar hakkında da bu madde hükümleri, bulunduğu aşamadan itibaren uygulanacak. Ancak işlemeye başlamış olan savunma verme süresi, bilirkişi raporuna itiraz süresi, istinaf başvuru süresi ve istinaf dilekçesine cevap verme süresi değişmeyecek.
Riskli yapı tespitinin yapılmasının engellenmesi durumundan mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapıları/alanları açmak veya açtırmak suretiyle resen tespit yapılabilecek. => malikler bu süreçte pratikte tespit yaptırmamak için zorluk çıkarıyordu buna karşı bir ekleme yapılmıştır.
Riskli yapı tespitine ilişkin tebligatlar binaya asılacak, e-devlet üzerinden bildirilecek ve ilgili muhtarlıkta on beş gün süre ile ilan edilecek. Muhtarlıkta yapılan ilanın son günü itibariyle riskli yapı tesbit işlemi ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacak. Ayrıca riskli yapılar başkanlığın internet sayfasında on beş gün süre ile ilan edilecek. => tebligatların iade olması ve zaman kaybettirmesine karşılık eklemeler yapılmış.
Riskli yapıların yıktırılması için bu yapıların maliklerine 90 günden fazla olmamak üzere süre verilir (önceki halinde 60+30’du iki kere ayrı ayrı tebligat yapılıyordu artık süre tek seferliğine veriliyor)
Başkanlık veya idare tarafından yapılan veya yaptırılan riskli yapı tespit, tahliye ve yıktırma masrafları, hisseleri oranında maliklerden tahsil edilecek.
Kentsel dönüşümde, yapı ruhsatı alınması dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden yapılabilecek.
Tahliyelerin engellenmesi durumunda mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle kapalı kapıları/alanları açmak veya açtırmak suretiyle tahliye yapılabilecek/yaptırılabilecek. => tahliyeler malikler tarafından engelleniyor ve uygulamada ciddi sıkıntılara sebebiyet veriyordu buna karşı bir düzenleme
10.madde En az üçte iki ibaresi salt çoğunluk olarak değiştirilmiştir. => 3’te 2 oranı düşürüldü süreç daha çabuk ilerlemesi için
Tevhit, ifraz, alan düzeltme, taksim, ihdas, terk, tescil vb. gibi işlemler, yıkım ve yapıma ilişkin her türlü izin ve ruhsat iş ve işlemleri hisseleri oranında paydaşların salt çoğunluğu ile yapılacaktır. (Önceden %100 malik rızası gerekiyordu)
Anlaşmaya katılmayanlara noter vasıtası veya ilgili muhtarlıklara on beş gün süre ile ilan edilmek suretiyle bildirilecek. Muhtarlıkta yapılan ilanın son günü itibariyle tebligat yapılmış sayılacak. Arsa payı satış sürecinde tebligatlar e devlet üzerinden ve muhtarlıklara on beş gün süre ile ilan edilmek suretiyle bildirilecek. Tapuya e tebligatlarını bildirenlerin ise e tebligatlarına tebligat yapılacak. => yurtdışı tebligatları, iadeler anlamında sürecinde kısalmasına neden olacak bir düzenleme.
Satış işleminin satış bedelinin eksik hesaplandığı gerekçesiyle iptal edilmesi durumunda yargı kararı yeni malikin aradaki farkı eski malike ödemesiyle uygulanacak. => satışın iptal sebebi sadece meblağı olduğu durumlara dair pratik bir çözüm
Kanun kapsamında yıkılan binaların arsa haline geldikten sonra taşınmazda ortaklığın giderilmesi için TMK’ya göre dava açılabilir ancak bu dava 6306 kapsamında salt çoğunluğun karar almasına ve işlem yapmasını engellemez. => tedbir konarak sürecin sekteye uğratılması engellenme amacıyla getirilmiş bir düzenleme
Uygulama imar planı ve mevzuata aykırı olmamak kaydıyla müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde avan projeye göre yapı ruhsatı ve bu yapıların tamamlanmasının akabinde de 30 gün içinde yapı kullanma izni verilir.
Bu kanunun 10.maddesi (En az üçte iki ibaresi salt çoğunluk olarak değiştirilmiştir) ve 6306 sayılı yasa 6.madde 15.fıkra hükmü (salt çoğunluk ile alakalı olan düzenlemeler) yayın tarihinden itibaren 1 yıl sonra,
Diğer hükümler yayım tarihine yürürlüğü girecektir.